Evangélikus Külmissziói Egyesület 2022/1. Hírlevele

2022. január

Jézus mondja: „…amikor megtettétek ezeket akárcsak eggyel is a legkisebb atyámfiai közül, velem tettétek meg.” (Mt 25, 40)

Kedves Pártfogók, Kedves Támogatók, Kedves Barátaink!

Hadd kezdjem ezt a hírlevelet most azzal, hogy azt kérem mindenkitől, hogy gondolatban hagyja itt a havas-jeges-zúzmarás januárt, és repüljön el 6000 km-re Kenyába, át a Földközi tengeren, át a Szaharán, az Egyenlítőre. Oda, ahol kis pártfogoltjaink élik mindennapjaikat. Hirtelen nemcsak egy másik kontinensen találjuk magunkat, de egy másik világban is.  Éppen nyár közepe van ott most, igazi januári kánikula. A növények még kellemesen zöldek, hiszen az esős évszak december elején ért véget. De a nyomornegyedek sikátorai már rég kiszáradtak, a szennyes port felkavarja, szemünkbe csapja a szél. A nap forrón, vakítóan tűz, a nyitott árkokban csordogáló szennyvíz bűze mindent belep.

De Kevin, Lucy, Ridon, Valary és a többiek meglepően rendezett iskolai egyenruhában lépnek ki a pici, hullámlemezből tákolt otthonuk ajtaján, ahol egyetlen szűkös helyiségben, sokadmagukkal töltötték az éjszakát. Iskolába indulnak. Örömmel és vidáman, mert magyar pártfogójuknak és Isten gondoskodó szeretetének köszönhetően járhatnak iskolába.

Kenyában is elmúlt a karácsony, csendben, hőségben, szerényen. A pártfogolt gyerekek családjai nem állítottak csillogó karácsonyfát, nem adtak és nem kaptak ajándékokat és nem ették degeszre magukat finomságokkal. Talán egy kis kecskehús jutott az ugali (vízben főtt kukoricaliszt) mellé. A járvány miatt ez már a második év volt, hogy elmaradt a hagyományos karácsonyi ünnepségünk. Ajándékot azonban minden gyerek/család kapott, ami a következőkből állt: 2 kg cukor, 2 liter olaj, 2 kg búzaliszt, 2 kg kukoricaliszt, 1 kg mosószappan, 1 kg só, sütőpor, 2 kg zöld lencse, 2 kg rizs és némi édesség is került a csomagba.

Az iskolások még mindig viselik a Covid miatti iskolabezárás következményeit. A 2021-es tanévben részben pótolták a 2020-ban kiesett hónapokat; négy évharmadot kellett elvégezniük. Rövidebb szünidők voltak, de magukat az évharmadokat is lerövidítették. A karácsonyi nyári szünidő a szokásos hat hét helyett csupán tíz nap volt. Aztán január 3-án elkezdődött az új tanév, de március elejéig még az utolsó lemaradt évharmadot pótolják. Márciusban kerül sor az érettségi vizsgákra, a többieknek addig szünidő lesz. Áprilisban, amikor visszatérnek a gyerekek az iskolába, elkezdhetik a 2022-es tanév első harmadát és ha a terveknek megfelelően sikerül december végéig a három évharmadot befejezni, ebben az évben helyre is áll a tanév rendje – 2023 januárjában majd a megszokott módon kezdődhet az oktatás. Mivel az új tanév kezdete mindig elviselhetetlen anyagi terhet ró a gyerekeket nevelő családokra, áprilisban az eddigi gyakorlatnak megfelelően minden tanuló kap egy garnitúra egyenruhát és némi segítséget az egyéb dolgok megvásárlásához.

A tanulók osztályok szerinti eloszlása:

1. oszt2. o.3. o.4. o.5. o.6. o.7. o.8. o.
2 fő1 fő04 fő2 fő4 fő5 fő2 fő
9. o.10. o.11. o.12. o.FelsőoktatásEgyéb
2 fő3 fő2 fő3 fő6 fő5 fő

Legutóbb 2020 februárjában – a Covid kitörése előtti utolsó napokban – látogattuk meg a gyerekeket Kenyában. Nagyon hiányzik a személyes találkozás, de még bizonytalan, hogy mikor alakul úgy a járvány-helyzet, hogy vállalkozhatunk az utazásra.

A rászoruló gyermekek és családjaik nevében köszönjük szolgálatunk anyagi támogatását, köszönjük az imádságokat és az önkéntesen elvégzett bármiféle segítséget is.

Szeretettel

Bálintné Kis Beáta
az EKME Afrika referense