Evangélikus Külmissziói Egyesület 2021/1. hírlevele

 

„Áradjon rád az Áldás: hogy azzá légy, akinek Ő szeretne látni téged

hogy teljesítsd azt, amit küldetésként rád bízott…” (V.Gy. Áldáskönyv)

 

Kedves korábbi és jelenlegi Pártfogók! Kedves Támogatók! Kedves Barátaink!

Mostanában, bármilyen szempontból hallgatjuk az elmúlt év összegzését, nem sok jó hangzik el. Pedig a problémák, a félelem és a bizonytalanság mellett bizonyosan mindannyiunk életében történtek kisebb-nagyobb jó dolgok, amik örömöt adtak, és hálásak lehetünk értük Istennek.

Az utóbbi hónapokban nagyon sokan kérdezték, hogy mi a helyzet a kenyai gyerekeinkkel. Habár szinte napi kapcsolatban állunk a kinti lelkésszel és önkéntesekkel, bevallom őszintén, még mi – akik csaknem nyolc évig köztük éltünk – sem tudjuk elképzelni, milyen következményekkel jár a Covid járvány olyan körülmények között, ahogy ők a nyomornegyedben élnek. Most röviden szeretnék beszámolni az elmúlt év járvánnyal és egyéb dolgokkal kapcsolatos eseményeiről.

2020 ESEMÉNYEI CÍMSZAVAKBAN:

  • Február 18 – 20. közös táborozás 50 gyerekkel és kísérőikkel Nairobi közelében, orvosi vizsgálatokkal.
  • Február: az amúgy is nagy nyomorban élő pártfogolt testvérpár – Diana és Purity – apukája balesetben életét veszti. Apró vályogkunyhójukat egy felhőszakadás elmossa. Az EKME hozzájárul a helyreállítás költségeihez, a helyi önkéntesek pedig elvégzik a fizikai munkát. A két kislányt azóta is kiemelten támogatjuk.
  • Március 20 körül – Kenyában is bezárnak az iskolák. Addigra a tanév első harmadévét fejezik be a gyerekek. Az egyházi alkalmak is leállnak.
  • Az általunk ismert emberek nehéz helyzete elviselhetetlenné válik: a szűkös megélhetési források is elapadnak (sokan háztartási alkalmazottként, kertészként, alkalmi munkásként tesznek szert némi jövedelemre, ez megszűnik), az emberek nem tudják fizetni lakhatásuk – egy pici bódé – bérleti díját, a tulajdonosok kilakoltatással fenyegetik őket. Mivel nincs tandíj fizetés, a tanárokat nem tudják fizetni, köztük a Love School tanárait sem, ahol az ebéd programunk zajlik és ahová számos pártfogolt gyerekünk jár.
  • Május: a tarthatatlan helyzetre tekintettel az EKME segítséget nyújt (1) a támogatott gyerekek családjainak, (2) a Love School tanárainak és (3) a kinti szolgálatot önkéntesen végzőknek.
  • Július: a fenti segítséget megismételjük.
  • Augusztus: sor kerül Grace sikeres szívműtétjére. A kislány hazatérhet, ellenőrzés alatt áll, mostanra szinte teljesen felgyógyult.

Az iskolákról ekkor azt a hírt kapjuk, hogy a teljes 2020-as tanévet meg kell ismételni, mert Kenyában az online oktatás lehetetlen.

  • Szeptember: A sérvműtétre váró Mambó részére sikerül egészségügyi biztosítást kötnünk, de komolyabb lépések a Covid helyzet miatt nem tehetők. Most, januárban úgy néz ki, elkezdődhet a folyamat. Amint felgyógyul Mambó, és újra kezdődik az oktatás, Matatu (busz) vezetői tanfolyamot végez, amire már jelentkezett. Kevin biztosítását is megkötjük, kivizsgálása január folyamán kezdődik.
  • Október: azt a hírt kapjuk a kintiektől – és az Interneten is azt olvashatjuk –, hogy október végén újra indulnak az iskolák, december 20-ig lebonyolítják a tanév második harmadát – rövidített formában. Ez azonban nem valósul meg, csak a nyolcadikosok és az érettségire készülő 12-edikesek térnek vissza az iskolába. Az ő esedékes tandíjukat kifizetjük.
  • December: az immár 13 éve hagyománnyá vált népes karácsonyi ünnepség elmarad. Azonban minden gyerek megkapja karácsonyi ajándékát.

Összességében hálásak vagyunk Istennek azért, mert lehetőségünk volt támogatni kb. 70 család lakhatását és betevő falatját; mert nem hallottunk súlyos betegségről, vagy halálhírről.

 

TERVEK A 2021-es ÉVRE

A kenyai kormánynak ambiciózus tervei vannak a 2020 évi oktatási lemaradás pótlására.

  • Január 4-én szokás szerint mindenki számára elkezdődik a tanítás. Ez egy új tanév lenne, de gyakorlatban ott folytatják, ahol 2020-ban megszakadt, vagyis a 2. évharmaddal. Aztán áprilisban szünidő lesz, mert akkor érettségiznek a tizenkettedikesek (tavaly november helyett).
  • Május 10-én kezdődik a 2020-as tanév harmadik harmada, szintén rövidített formában.
  • Július 26-án pedig, egy hét szünidőt követően, elkezdődik a 2021-es tanév (január helyett).
  • December 23-ig még egy harmadévet terveznek bezsúfolni 2021-be, így már csak egyetlen, lemaradt évharmad marad 2022-re.

Hogy ez így bonyolult? Igen, az, de nem kell pontosan megjegyezni, az a lényeg, hogy 2021-ben három helyett öt, rövidített évharmad lenne teljesítve, rövid szünidőkkel, és közben a négy érettségizőnk is levizsgázna. Adja Isten, hogy a vírushelyzet ellenére megvalósulhasson ez a nagy terv.

Nekünk, a Külmissziói Egyesületnél nem kevés számolgatást, tervezést és gondos beosztást jelent mindez, hiszen az idén három tandíj helyett ötöt kell kifizetnünk, de tudjuk és hisszük, hogy meglesz rá a lehetőségünk.

Szeretettel

Bálintné Kis Beáta
EKME – Afrika referens